Tips inför intervjun
Tips inför arbetsintervju: Så ger du ett gott intryck
Först och främst: Grattis till din arbetsintervju! Att bli kallad till en intervju betyder att du tagit ett stort steg i riktningen mot ett nytt jobb. Dock är det inte ovanligt att just anställningsintervjun är det moment i processen som väcker flest nerver till liv. Tankarna rullar i huvudet och prestationsångesten ger sig tillkänna. Därför har vi samlat våra bästa tips inför arbetsintervjun, och hur du gör för att göra ett så gott intryck som möjligt på din potentiellt nya arbetsgivare.
Tips nummer 1: Förberedelse
Att vara ordentlig förberedd inför en arbetsintervju är troligtvis det som kommer ta dig allra längst. Sätt dig ned och ta god tid på dig att läsa igenom det material du har, som t.ex. annonsen, din egen ansökan, ditt CV, företagets hemsida och deras sociala medier. Skriv ned en lista över de egenskaper som företaget söker efter, tillsammans med de kunskaper du har som är relevanta för tjänsten. På så vis har du riktigt bra argument redo inför frågor om varför just DU passar för den utannonserade rollen.
Så förbereder du dig bäst inför arbetsintervjun:
- Läs på om företaget, deras vision och värden. Att vara påläst kring verksamheten, deras visioner och värden kan ge ett stort plus i kanten.
- Förbered några frågor som du kan ställa i slutet av intervjun. Detta visar att du är proaktiv och genuint intresserad.
- Förbered dig mentalt genom att föreställa dig ett positivt resultat några dagar innan intervjun tar plats. Tänk på situationen som att du redan har fått jobbet.
- Gå igenom vanliga intervjufrågor, formulera svar och öva på dem, gärna högt för dig själv. På så vis kan du ge snabba och självsäkra svar.
- Leta upp destinationen i god tid och packa väskan kvällen innan din anställningsintervju. Att anlända en halvtimme för tidigt är alltid bättre än fem minuter för sent.
Tips nummer 2: Var inte rädd för att sälja in dig själv
Många människor drar sig för att sälja in sig under en arbetsintervju, särskilt i vårt avlånga land där jantelagen råder. Är du en person som inte gillar att skryta om dig själv och dina erfarenheter kan det kännas rentuav obekvämt, särskilt de första gångerna. Men tänk på att arbetsintervjun inte är ett vanligt, alldagligt samtal. Syftet med intervjun är trots allt att du ska få en möjlighet att visa vad du går för! Dessutom kommer intervjuaren rent utav förvänta sig lite skryt, så du ska absolut inte vara rädd för att ta till lite försäljningssnack.
Tips nummer 3: Tänk på ditt kroppsspråk
Kroppsspråket är viktigare än vi tror, bokstavligt talat. Även fast vi inte aktivt tänker på det kan kroppsspråket spela en stor roll när det kommer till sättet vi uppfattar en annan person på. Chansen är även stor att intervjuaren medvetet iakttar sättet du för dig på, så att ha det i åtanke kan inte ge dig annat än ett försprång.
Så lyckas du med kroppsspråket på arbetsintervjun:
- Vila armarna på ett bord, i ditt knä och gestikulera gärna med dem när du pratar. Undvik att lägga dem i kors, vilket ger ett reserverat intryck.
- Att nicka förstående, luta sig framåt, se personen som pratar i ögonen visar att du är entusiastisk och intresserad av samtalet.
- Imitera intervjuarens rörelser. Det är vetenskapligt bevisat att man kan vinna en persons tillit genom att kopiera dennes kroppsspråk.
- Tänk på din hållning! Föreställ dig att du har en krona på huvudet som inte får trilla av.
Tips nummer 4: Använd din humor!
Att använda sig av lite humor under anställningsintervjun kan ofta vara till stor fördel. Självklart är det alltid bäst att läsa av stämningen innan man drar till med en ordvits eller ett skämt, men de allra flesta kommer att uppskatta att du har glimten i ögat. Intervjun kan till och med kännas lättare och bli mer personlig med en gnutta humor. Skulle en situation uppstå där två eller fler kandidater har samma erfarenheter och förutsättningar som dig, kan det bli din humor och personlighet som kammar hem jobbet åt dig.
Tips nummer 5: Klä dig rätt inför din arbetsintervju
Vilken outfit som lämpar sig bäst för just din arbetsintervju beror först och främst på vilket slags jobb det är du söker. En nystruken skjorta och jeans slår däremot aldrig fel, hur casual arbetet än må vara. Är företaget en snävare dresscode bör du kanske lägga till en slips eller kavaj, och byta jeansen mot kostymbyxor, en stilren klänning eller pennkjol. Är du osäker på hur du ska klä dig kan du alltid fråga rekryteraren om företaget har en särskild klädkod!
Tips nummer 6: Sikta mot en dialog istället för en monolog
Ett annat bra tips inför en anställningsintervju är att sätta siktet mot att starta och hålla en dialog, istället för en monolog. Idealet är en situation där en fråga leder till ett svar som kan ledas till nästa fråga. På så vis får arbetsintervjun ett bättre flyt, blir med avslappnad och ger både dig och intervjuaren utrymme att vila mellan fråga eller svar.